1-2-3-4-5 D (Deti : Dielne : Divadlo : Data : Demokracia)

V rámci podporeného projektu sme počas celého roka realizovali v kultúrnych centrách Stanica a Nová synagóga vzdelávacie a tvorivé programy pre deti a mládež.

 

Realizovali sme: Ateliéry Stanica (pravidelné kurzy a kluby pre verejnosť s deťmi už od 1 roka), detské víkendové a letné sympóziá (intenzívne workshopy pre deti s účasťou

profesionálnych umelcov), Klub detského diváka (priemerne raz do mesiaca prezentácia profesionálneho divadelného predstavenia), Kino Kukadlo (premietanie filmov pre deti, ktoré je

príležitostne spojené s interaktívnou aktivitou – najčastejšie rodinným workshopom), Pidi a mini dvor (spoločné vytváranie hravého letného zázemia v priestoroch Stanice, jej dvora a parku), Programy pre školy (komplex vzdelávacích prednášok, projekcií, workshopov, komentovaných prehliadok pre školské skupiny od materských až po stredné školy na Stanici aj v Novej synagóge.

 

V roku 2017 sme sa špecificky zamerali na tvorbu hudobno-divadelného predstavenia DTBZ, ktorému predchádzala séria tvorivých workshopv a výsledná performance/divadelné predstavenie

zaoberajúce sa témou komunikácie človek – stroj. Deti sa oboznámili s novými médiami a zvukovým softvérom, ktoré im približujú princípy digitálnej gramotnosti hravou netradičnou

formou, prostredníctvom podieľania sa na procese prípravy predstavenia. Pri príprave

umeleckých projektov s deťmi dbáme na to, že sú rovnocennými partnermi dospelých

lektorov.

Ďalej sme organizovali sprievodné programy a komentované prehliadky k jesennej výstave DATA:DEMOKRACIA (Globálna kontrola a cenzúra) v Novej synagóge. Tiež sme realizovali vzdelávací program Sonda +-0,0/2017 pre skupiny detí (školské triedy) v predškolskom a mladšom školskom veku. Deťom a ich učiteľom sprostredkúvame elementárne zážitky v spojení so súčasným umením a galerijným prostredím, skúmame tvorivé možnosti spolupráce súčasnej galérie a školy.

 

Pravidelné Ateliéry Stanica realizované počas celého roku:
Výtvarky na Stanici sú celoročné tvorivé dielne zamerané na rozvíjanie výtvarného prejavu detí (vo veku od 3 rokov až po teenagerov), vnímavosti voči rozmanitým možnostiam súčasného umeleckého vyjadrenia a na podporu celkovej tvorivosti. Lektorom je Juraj Gábor (finalista ceny Oskára Čepana v roku 2016).

Pidipondelok a Muzilienka je špeciálny program Stanice pre batoľatá (deti vo veku cca 1-3 roky) tvoriacich spolu s rodičmi. Je koncentrovaný do pondelkových doobedí. Skladáme ho striedaním dvoch cyklov, jeden z nich má ťažisko v hudobnom, druhý vo výtvarnom umení. Každý párny pondelok patrí Muzilienke, čo je na Stanici hosťujúca hudobne orientovaná dielňa s pohybovými i dramatickými prvkami, vychádzajúca z autorského konceptu lektorky Martiny Krušinskej.

Celoročná vzdelávacia dielňa určená pre deti vo veku 10-12 rokov je zameraná na navrhovanie,

modelovanie a vytváranie 3D objektov, inštalácií a zábavných produktov. Deti v rámci tejto dielne môžu experimentovať s množstvom rôznorodého materiálu, technikami a dokonca aj vedeckými princípmi. Zámerom je posilňovať u detí kreatívne myslenie a sprostredkovávať im perspektívu dizajnéra. Popri tvorivo-manuálnej práci sa v tomto ateliéri bude učiť tiež angličtina. Je hlavným komunikačným jazykom a tiež vo vzťahu k jednotlivým témam a výsledkom práce bude deťom pribúdať špecifická slovná zásoba. Lektorkou pracovného vyučovania je holandská dizajnérka Nienke Voorintholt.

Ďakujeme za podporu!

Správu vypracoval Róbert Blaško, v Žiline 20. 11. 2017